אוכלים נכון עם המחלה: הכול על תזונה מתאימה לחולי לסוכרת

אנשים שאובחנו עם סוכרת צריכים לשמור על רמות הסוכר בדם באמצעות תזונה מאוזנת שעשירה בחומרים מזינים ודלה בסוכר ובמזונות מעובדים. במאמר זה נדון בתזונה המומלצת לחולי סוכרת וניתן טיפים לשמירה על הבריאות.

 

מהי דיאטה לסוכרתיים?

דיאטה סוכרתית היא תכנון ארוחות שנועדה לעזור לאנשים עם סוכרת לנהל את רמות הסוכר בדם שלהם. המטרה של דיאטה סוכרתית היא לספק תזונה נכונה בחגים ובשאר עונות השנה תוך שמירה על רמות הסוכר בדם בטווח תקין. חלוקת אבות המזון המומלצת לחולי סוכרת היא 50% פחמימות, 20% חלבונים ו-30% שומנים. עם זאת, ההמלצות האישיות עשויות להשתנות בהתאם לגורמים נוספים, כגון גיל, מין, רמת פעילות ומשקל.

ספירת פחמימות היא היבט חיוני של דיאטה סוכרתית. הפחמימות מתפרקות לגלוקוז שהוא מקור האנרגיה העיקרי של הגוף, ולכן חולי סוכרת צריכים לעקוב אחר צריכת הפחמימות שלהם כדי למנוע עלייה ברמות הסוכר בדם. האינדקס והעומס הגליקמי הם האמצעים המשמשים למדידת ההשפעה של הפחמימות על רמות הסוכר בדם. חשוב להימנע או לצרוך במתינות מזונות עם אינדקס או עומס גליקמי גבוה.

 

מאילו מזונות יש להימנע בתזונה סוכרתית?

  1. מזונות בעלי אינדקס ועומס גליקמי גבוה

מזונות עם אינדקס או עומס גליקמי גבוה עלולים לגרום לעלייה חדה ברמות הסוכר בדם, ולכן כדאי להימנע מהם או לצרוך אותם במתינות. דוגמאות למזונות עתירי מערכת עיכול הם לחם לבן, אורז לבן, תפוחי אדמה ומשקאות ממותקים.

  1. מזון מעובד

מזונות מעובדים עשירים לעיתים קרובות בנתרן, בשומנים לא בריאים ובסוכרים מוספים, והם עלולים לגרום לבריאות לקויה ולהוביל לעלייה במשקל.

  1. שומנים רוויים ושומני טראנס

שומנים רוויים ושומני טראנס יכולים להעלות את רמות הכולסטרול ולהגביר את הסיכון למחלות לב. מזונות עשירים בשומנים רוויים ושומני טרנס הם בשר שומני, מזונות מטוגנים ומוצרי מאפה, למשל.

 

 

  1. עודף נתרן

חולי סוכרת צריכים להגביל את צריכת הנתרן שלהם כדי למנוע לחץ דם גבוה ולהפחית את הסיכון למחלות לב. מזון מעובד, מזון משומר ומזון מהיר הם דוגמאות למזונות שבהם יש כמות גבוהה של נתרן.

  1. תוספי סוכר

מזונות ומשקאות המכילים תוספי סוכרים עלולים לגרום לעלייה חדה ברמות הסוכר בדם ולגרום לעלייה במשקל. מזונות שעשירים בתוספי סוכר הם משקאות ממותקים, ממתקים ומאפים, לדוגמה.

 

בנוסף להקפדה על תזונה בריאה, חשוב שאנשים שחולים בסוכרת יעקבו אחר רמות הסוכר בדם שלהם באופן קבוע באמצעות מכשיר מד סוכר רציף. הבדיקה יכולה לעזור להם לעקוב אחר ההתקדמות שלהם ולהתאים את התזונה שלהם לפי הצורך. כמו כן, מומלץ לחולי סוכרת לעבוד עם דיאטנית מוסמכת כדי לפתח דיאטה מותאמת אישית שעונה על כל הצרכים האישיים שלהם.

 

טיפים לניהול רמות הסוכר בדם באמצעות דיאטה

בנוסף לתזונה מאוזנת, ישנם מספר טיפים נוספים שיכולים לעזור לחולי סוכרת לנהל את רמות הסוכר בדם שלהם.

  • אכלו ארוחות וחטיפים רגילים – דילוג על ארוחות או חטיפים עלול לגרום לירידה ברמות הסוכר בדם שעלולה להוביל להיפוגליקמיה. אכילת ארוחות וחטיפים באופן קבוע יכולה לעזור לשמור על רמות סוכר יציבות בדם.
  • בחרו חטיפים בריאים – חטיפים צריכים להיות עשירים בחומרים מזינים ודלים בסוכר ובשומנים לא בריאים. חטיפים בריאים יכולים להיות גוג'י ברי, פרוסות תפוחים עם חמאת בוטנים, מקלות גזר עם חומוס או חופן אגוזים.
  • הגבילו את גודל המנות – אכילת יתר עלולה לגרום לעלייה חדה ברמות הסוכר בדם. חשוב לשים לב לגודל המנות ולאכול בכמות המומלצת אישית.
  • שתו מים – משקאות ממותקים עלולים לגרום לעלייה חדה ברמות הסוכר בדם. שתיית מים במקום משקאות ממותקים יכולה לעזור לשמור על רמות סוכר יציבות בדם ולשמור על הבריאות.
  • הישארו פעילים – פעילות גופנית סדירה יכולה לעזור להוריד את רמות הסוכר בדם ולשפר את הבריאות הכללית. מומלץ לבצע פעילות גופנית מתונה במשך חצי שעה ברוב ימות השבוע.

 

לסיכום

תזונה בריאה היא חיונית לחולי סוכרת כדי לעזור להם לעקוב אחר רמות הסוכר בדם שלהם ולשמור על בריאות טובה. תזונה מאוזנת, עשירה, מזינה ודלה בסוכר ובמזונות מעובדים יכולה לעזור לשמור על רמות הסוכר בדם בטווח שמתאים לגוף. בנוסף לתזונה, חשוב שחולי סוכרת יעקבו אחר רמות הסוכר בדם שלהם באופן קבוע באמצעות מכשיר למדידת רמות הסוכר בדם, ומומלץ לעבוד עם דיאטנית מוסמכת כדי לתכנן דיאטה מותאמת אישית שעשויה לסייע לשמירה על הבריאות.

 

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.

סגירת תפריט
נגישות