איך מתאימים את התפריט למי שסובל מליחה?

תפריט לסובלים מליחה

אתם מכירים אותה: היא מתחילה בקיבה ועולה במעלה הגרון, נתקעת בוושט ואז יוצאת החוצה או חוזרת בחזרה לבטן. כן, מדובר בליחה שנוצרת בגוף ומגיעה לעיתים תכופות, וההרגשה? ממש לא נעימה. ליחה יכולה להיווצר בשל אלרגיה, התקררות, שפעת וגם בעקבות מזון שאינו מתאים כמו מוצרי חלב או סוכר. אבל לליחה יש גם תפקיד חשוב והוא לייצר ריריות בגוף, לשמור על הריריות מפני ייבוש ובכך להגן על הגוף מחיידקים ווירוסים. ליחה גם תנקה את הגוף ותוציא ממנו רעלים. אבל כשהיא מוגברת, זה לא כיף בכלל.

אילו מזונות יכולים לגרום לליחה?

יש מזונות שיכולים להגביר ליחה כמו חלב ומוצריו, בוטנים וחטיפים שמכילים בוטנים, פירות כמו מלונים, בננות ותפוזים, ביצים, בשר ומזון מטוגן ושומני, מאכלים שמכילים סוכר לבן או תחליפי סוכר כמו קולה, שוקולד, סוכרזית, ממתיקים מלאכותיים וכולי. חשוב לדעת שגם בניקוטין יש כימיקלים שגורמים ללחה כמו פורמאלדהיד ואקרוליין לכן חשוב להימנע מעישון או להפסיק לעשן. בעבר, נטו לחשוב כי חלב חם יכול לעזור להפטר מליחה ושיקול, אבל חלב דווקא מגביר ליחה ושיעול, לכן במידה ויש הצטברות ליחה בגרון בתוספת שיעולים: מומלץ להכין חליטת תה עם ג'ינג'ר מרוסק, דבש וקינמון ולוותר על כוס החלב. בכול מקרה, כדאי לברר מידע נוסף בכל הנוגע לטיפול בליחה.

איזה מאכלים יכולים לעזור נגד ליחה?

לעומת מאכלים שמגבירים ליחה, תמצאו מגוון מאכלים שדווקא ימנעו ליחה ויכניסו המון ויטמינים חשובים לגוף. בין המאכלים תמצאו נבטי אלפלפה (באופן כללי נבטים על מגוון סוגיהם הם מאכל בריא מאוד), קולרבי, גריסים, אגסים, צנוניות, עשב שעורה וחיטה, סלרי (שגם נחשב דיאטטי מאד), תבלינים כמו  פלפל לבן, פלפל חריף, תימין ובזיליקום, חסה, שיפון, אזוקי וכולי. פלפל חריף למשל, מספק לגוף מרכיב בשם קפסאיצין שמגרה אזורים בהם מצטברת ליחה. כך אפשר להפטר מהנוזל הדביק הזה מהר יותר.

איך אפשר להתאים תפריט לאנשים שסובלים מליחה בתדירות גבוהה?

מי שסובל מליחה באופן תדיר יודע שהבעיה יכולה לגרום לשיבוש איכות החיים משום שלא רק שהיא מציקה, אלא שהיא גורמת לתחושת ערפול, לאיטיות, כבדות ואי נוחות. גם לסביבה היא לא מאד נעימה. לכן כדאי להתאים תפריט תזונה נכונה שיוריד את כמויות הליחה ועם הזמן יפחית אותה לכמויות נורמטיביות.

כדי לאכול נכון יש לשים לב לכללים הבאים: אכלו ארוחות קטנות במהלך היום ופחות ארוחות כבדות שיש בהן מאכלים שמכילים שומן. מומלץ לאכול עד 20:00 בערב ולהימנע מאכילה בלילה, גם לא נשנושים. הפרידו בין פחמימות וחלבון כדי לשפר את תהליך העיכול ובחרו מזונות חמימים ולא קרים.

תפריט לאנשים שסובלים מליחה מכיל חלבונים מן הצומח כמו עדשים. מרק עדשים יכול לסלק ליחה וגם לאפשר מאכל משביע לימי החורף. כמנה עיקרית לארוחת צוהריים מומלץ לאכול דג או חזה הודו בתוספת דגנים מלאים כמו גריסי פנינה מבושלים, קינואה או אורז מלא וכוסמת.

תבלו את המאכלים שאתם מכינים בתבלינים מונעי ליחה כמו הל, כמון, קינמון, אגוז מוסקט, שום, ג'ינג'ר ובצל ירוק. הכינו סלט בשעות הערב שוכלל עלי רוקט, סלרי, ארוגולה, בצל ירוק, לימון וחומץ תפוחים. את השוקולד החליפו בתפוח מסוג גרנד סמית. אל הסלט תוכלו להוסיף חתיכות דקות של תפוח גרנד סמית ולתבל בלימון. מומלץ לשתות בכל בוקר תה ירוק ובערב תה קמומיל להרגעת הגוף.

באמצעות שמירה על תפריט מאוזן תוכלו להפטר מליחה ולהנות מגוף בריא יותר ואפילו חטוב יותר! משום שהפחתת סוכרים ופחמימות, הפחתת עישון וצריכת משקאות מוגזים יעזרו להוריד במשקל ולאפשר גוף בריא יותר.

סגירת תפריט
נגישות