אלרגיה למזון: כל מה שצריך לדעת על אבחון, טיפול ושינוי אורח החיים

מצד אחד, המזון שאנו צורכים הוא קריטי וחיוני להתפתחות שלנו ולבריאות שלנו והוא למעשה הדלק שלנו בחיי היומיום, ומצד שני אוכל זה גם משהו שאנחנו נהנים ממנו ולכן אנחנו בוחרים להשקיע ולבשל דברים מיוחדים וגם לבלות במסעדות ודוכני אוכל מדי פעם. אבל מה קורה כאשר המזון שאנו צורכים לא בדיוק עושה לנו טוב ואפילו פוגע בנו (ואנחנו לא מדברים על צריכה מוגזמת של אוכל לא בריא כמו סוכר או שמן, אלא על מזון רגיל לכאורה שפוגע בבריאות שלנו)? ובכן, זהו בדיוק המצב עבור כל מי שסובל מאלרגיה למזון, שיכולה בהחלט להיות דבר שפוגע באופן משמעותי באיכות החיים. איך מאבחנים אלרגיה כזו, כיצד מטפלים בה והאם אפשר לחיות עם המצב הזה בשלום? הנה הפרטים שחשוב שתדעו.

מהי בעצם אלרגיה למזון?

בהגדרה היבשה אלרגיה למזון הוא מצב בו המערכת החיסונית של הגוף מגיבה בצורה שלילית לחלבון הנמצא בסוג מסוים של מזון אותו צורכים. החלבון הוא המרכיב האלרגי העיקרי במזון שאנו צורכים ובמצב של תגובה אלרגית, המערכת החיסונית שלנו למעשה מזהה אותו כגורם שלילי התוקף את הגוף וכך שולחת את כדוריות הדם הלבנות להילחם בו, מה שבעצם גורם לתסמינים של התגובה האלרגית. ישנם תסמינים רבים וכל מקרה הוא לגופו כמובן ואלרגיה למזון יכולה להתבטא באף מנוזל, עיניים מגורות, התעטשויות תכופות, גרד ופריחה בגוף וכן קוצר נשימה וחסימה של דרכי הנשימה. המקרים החמורים דורשים טיפול רפואי מיידי אבל גם במקרים קלים כדאי לבדוק ולטפל שכן זה משהו שתמיד יכול להחמיר. באתר דוקתורים תוכלו לקבוע תור בהקדם לרופא אלרגיות מקצועי בסביבה שלכם ורצוי לבדוק את הבעיה אם אתם כבר מודעים אליה.

כיצד ניתן לאבחן אלרגיה למזון?

האבחון לאלרגיה למזון הוא פשוט יחסית, אם כי לפעמים לוקח זמן רב לגלות מהו מקור האלרגיה. השיטה הנפוצה ביותר לאבחון היא טסטים לעור. בדרך הזו לוקחים את סוגי המזון החשודים (למשל, אם האלרגיה הופיעה לאחר אכילת אננס ושתיית חלב, יבדקו את שני המוצרים הללו) ושמים על העור ביד בכמות קטנה מאד שלא תעורר תגובה אלרגית חריפה. כך ניתן לראות איזה רכיב גורם לאלרגיה. שימו לב, על אף שמדובר בחשיפה לאלרגנים, מדובר בשיטת חשיפה מבוקרת בהשגחה של רופאים כך שאין מה לחשוש.

דרך נוספת לאבחון בה משתמשים לרוב כאשר השיטה של חשיפה עורית לא מתאימה או כשלא מצליחים לגלות באמצעותה את מקור האלרגיה היא בדיקת דם.

אלרגיה קשה או קלה?

חשוב להבחין ולומר כי לא כל אלרגיה היא מסכנת חיים ובאה לידי ביטוי בתגובות קשות. יש כאלו הסובלים מאלרגיות לפירות שונים שחשיפה אליהם תביא לפריחה וגירוד, אבל לא למשהו חמור יותר. לעומת זאת, אלרגיה לבוטנים ושקדים ואלרגיה לדגים למשל, היא כזאת שעלולה לסכן חיים באופן משמעותי ויש כאלו החשופים אליה אפילו בהרחה של המזון ולכן חשוב להיות עם היד על הדופק. למזון יש קשר ישיר לבריאות הגוף שלנו, כך שחשוב להיות ערים להופעת הסימנים וגם לחוסרים הקשורים באלרגיה אל אותם מזונות.

אפשר לחיות עם זה?

בהחלט כן. אם אתם סובלים מאלרגיה, תצטרכו לפתח עם הזמן את הערנות והמודעות לנושא ולהתרחק סוגי המזון הבעייתיים. אם אתם אוכלים במסעדה, הקפידו לציין מהתחלה כי אתם סובלים מאלרגיה על מנת שייקחו זאת בחשבון, ואם אתם הורים לילדים אלרגיים, עדכנו את המסגרות החינוכיות וכשאתם בגנים ציבוריים, בדקו שאין שאריות מזון מסוכנות על המתקנים. עם הזמן החיים עם האלרגיה הופכים לשגרתיים ובהחלט ניתן לחיות עם זה.

סגירת תפריט
נגישות