אכילה רגשית: מתי צריך לגשת לטיפול?

כשאנחנו שומעים את צירוף המילים "אכילה רגשית" אנחנו לרוב חושבים על מחלות קשות ומוכרת אמו אנורקסיה ובולמיה, כשרובינו לא יודעים שמדובר בתופעה נפוצה ורווחת הרבה יותר שלא מסתכמת רק בהפרעות האלו. אחד המצבים היותר שכיחים שנפוצים בכל גיל ובכל מין הוא אכילה רגשית, וזה משהו שבהחלט מתחיל אצל אנשים מגיל צעיר. חלק ממי שסובל מכך מודע לכך לחלוטין ומצליח לנהל את החיים בצורה תקינה למרות ההפרעה, אבל יש גם בהחלט כאלה שהאכילה הרגשית אצלם מגיע לגבול מסוים שהוא מסוכן וכאשר מגיעים אליו יש לגשת לטיפול. מהו הגבול הזה? זה משתנה כמובן ממקרה למקרה ומה שנכון לאדם אחד לא בהכרח נכון לאדם אחר, אבל ננסה בכל זאת לשרטט קווים כלליים על מנת שתוכלו להבין אם אתם או קרובים אליכם צריכים לגשת לטיפול.

סימן ראשון: עלייה מופרזת במשקל

אם כך, ננסה לגעת בכמה סימנים שבהחלט עשויים להצביע על כך שיש לגשת לטיפול ולאחר מכן נדבר על פתרונות אפשריים ובפרט על טיפול CBT שבהחלט יכול לתת כלים נכונים להתמודד עם אכילה רגשית. הסימן הראשון שחשוב להצביע עליו הוא אכילה שמובילה להשמנה ועלייה במשקל באופן מופרז. כמובן שאכילה רגשית זה עניין מנטלי ונפשי קודם כל, אבל אם האכילה היא מופרזת, הרי שלדבר יהיו השלכות בריאותיות וזה לא בהכרח השמנה אגב. לאכילה מוגזמת יש הרבה השלכות על הגוף וזה לא משנה אם האכילה האובססיבית היא של מזון בריא כביכול, מפני שכל דבר שעושים באופן מוגזם נעשה לא בריא. עלייה במשקל זה סממן מדיד שניתן לראות בקלות וזה הדבר הראשון שצריך להדליק נורה אדומה.

סימן שני: כשאי אפשר להתמודד עם רגשות בלי אוכל

אכילה רגשית כשמה כן היא – אכילה שנעשית כתגובה לרגש כלשהו, בעיקר על מנת להתמודד איתו. אצל אחד הרגש הדומיננטי יהיה כעס, אצל השני אכזבה ויש כאלו שיפריזו באכילה דווקא כאשר עולים רגשות חיוביים כמו שמחה, התרגשות וכן הלאה. נסו לבחון את עצמכם בסיטואציה בה רגש כזה עולה ואין אוכל זמין. האם זה גורם לחרדה? האם אתם ממהרים להגיע לאוכל? האם היעדר האוכל מקשה עליכם להתמודד עם הרגש? אם התשובות שלכם חיוביות רצוי לגשת לאבחון וטיפול. חשוב לזכור שהתזונה משפיעה גם על בריאות הגוף, וחשוב לקחת בחשבון גם את ההשלכות הגופניות לצד הנפשיות.

סימן שלישי: האוכל כבר לא מהנה כמו פעם

אנחנו אוכלים על מנת להתקיים כמובן, אבל עבור רובינו אוכל זה גם מקום לפינוק וכולם אוהבים לאכול מדי פעם דברים מיוחדים ולכל אחד יש את האוכל המועדף עליו. אם אתם מרגישים שהאוכל שאתם אוהבים כמו פעם כבר לא מרגש אתכם ואם אתם מרגישים צורך לאכול כל דבר מבלי לתת את הדעת על סוג המזון, זה בהחלט עניין שצריך לומר גם הוא דרשני.

אז מה עושים?

ובכן, חשוב לדעת שישנם מגוון טיפולים שיכולים לעזור ובראש ובראשונה רצוי להיוועץ עם רופא המשפחה שלכם שישמח להפנות אתכם לאנשי מקצוע מתחום הטיפול הפסיכולוגי. בדומה להפרעות אחרות, נמצא כי טיפול CBT שנותן כלים לזיהוי רגשות, התמודדות עמן וניתוח שכלתני של דפוסי חשיבה ורגש – מסייע בהחלט ונותן כלים חשובים להתמודד עם אכילה רגשית.

אם לאחר הקריאה זיהיתם על עצמכם אחד או יותר מהסימנים או שאתם מכירים אנשים שקרובים אליכם שהסממנים הללו מאפיינים אותם, אנו ממליצים לפנות לייעוץ בהקדם האפשרי. מי שלוקח את זה ברצינות ומתגבר על הבעיה מגלה מהר מאד שאיכות משתפרת פלאים, שכבר אין צורך באוכל ככלי להתמודדות עם רגשות ושאפשר להחזיר את החדווה וההנאה לאכילה. תרגישו טוב!

סגירת תפריט
נגישות