מגנזיום לנשירת שיער: הדרך שלכן לחזק ולהזין אותו

נשירת שיער היא תופעה נפוצה המטרידה נשים רבות. יש גורמים רבים שיכולים לתרום לנשירת שיער, ואחד מהם הוא מחסור במגנזיום. במאמר הזה נדבר על תפקידיו החיוניים של מגנזיום בגוף, ועל הקשר בין חוסר מגנזיום לנשירת שיער. נלמד על דרכים יעילות להשלמת מגנזיום בגוף, ונבחן כיצד ניתן לשלב מגנזיום בטיפול בנשירה.

מהו מגנזיום ומה תפקידיו בגוף?

מגנזיום הוא מינרל חיוני שנמצא בכל תא בגוף, ומשתתף במגוון רחב של פעילויות ביוכימיות. יש לו תפקיד חשוב בייצור אנרגייה בתאים, בפעילות השרירים והעצבים, בבניית חלבונים ועצמות ובוויסות רמות הסוכר בדם. מגנזיום גם חשוב לבריאות הלב, מערכת העיכול והמערכת החיסונית.

מגנזיום הוא רכיב חשוב בזקיקי השיער. תפקידם של זקיקי השיער הוא לייצר שיער חדש ולאפשר את צמיחתו. מגנזיום מסייע בחלוקת התאים בזקיקים, תומך בייצור חומרים מזינים לשיער כמו קרטין, ומווסת את זרימת הדם אל הקרקפת. לכן מגנזיום הוא קריטי לצמיחה בריאה של השיער ולמניעת דלילות ונשירה, ויש קשר ברור בין חוסר מגנזיום לנשירת שיער.

מחסור במגנזיום הוא מצב נפוץ יחסית, בייחוד בקרב נשים. סימנים אפשריים למחסור כוללים עייפות ועצבנות, כאבי ראש, עוויתות שרירים, דפיקות לב ובעיות שינה. כמו כן, מחסור יכול לגרום לבעיות בשיער כמו שבירות, יובש, קצוות מפוצלים ונשירה מוגברת. אם אתן חוות חלק מהסימפטומים האלו, כדאי להתייעץ עם רופא ולבדוק את רמות המגנזיום בגוף בעזרת בדיקת דם. כמו כן, שימו לב לתזונה שלכן – האם אתן צורכות מספיק מזונות עשירים במגנזיום? אם לא, הגיע הזמן לשלב אותם בתפריט.

הקשר בין חוסר מגנזיום לנשירת שיער

מחסור במגנזיום יכול לתרום לנשירת שיער בכמה דרכים. ראשית, מגנזיום חיוני לפעילות התקינה של זקיקי השיער וליצירת חומרים בונים כמו קרטין. בלי מגנזיום בכמות מספקת השיער עלול להיחלש, להתדלדל ולנשור בקצב מוגבר. ברמה התאית, הוא מעודד חלוקת תאים תקינה ומונע הצטברות רעלנים בזקיקי השיער. ברמת הרקמה, מגנזיום מסייע בהרחבת כלי הדם הזעירים המזינים את השורשים, וברמה ההורמונלית מגנזיום עוזר בוויסות הורמוני המתח כמו קורטיזול, אשר עודף שלהם מזרז התקרחות.

בנוסף, מחסור במגנזיום יכול לגרום לדלקות בקרקפת. דלקות כרוניות מחלישות את זקיקי השיער, מאיטות את קצב הצמיחה ומגבירות נשירה. במצבים מסוימים דלקת בקרקפת יכולה אפילו להוביל לצלקות ולהרס קבוע של זקיקי שיער.

 

מגנזיום לנשירת שיער

 

דרכים להשלמת מגנזיום בגוף

אם מחסור במגנזיום הוא אכן הגורם (או אחד הגורמים) לנשירת השיער שלכן, חשוב להתחיל לפעול להעלאת רמות המינרל בגוף. יש שתי דרכים עיקריות לעשות זאת – דרך התזונה ודרך תוספי תזונה.

תזונה עשירה במגנזיום

הדרך הטבעית והבטוחה ביותר להשלים מגנזיום היא על ידי שינויים בתזונה ושילוב מזונות עשירים במינרל הזה. הינה רשימה של מקורות מזון מומלצים:

  • ירקות ירוקים כמו תרד, מנגולד, קייל וברוקולי
  • קטניות ואגוזים, בעיקר שקדים, אגוזי ברזיל וקשיו
  • זרעים כמו צ'יה, דלעת ופשתן
  • דגנים מלאים כמו אורז מלא, קינואה וכוסמת
  • דגים שמנים כמו סלמון, מקרל וטונה
  • אבוקדו, בננות ותפוחי אדמה
  • שוקולד מריר (יותר מ-70% קקאו)

השתדלו לשלב כמה שיותר מהמזונות הללו בתפריט היומי שלכן. הקפידו גם להימנע ככל האפשר ממזונות מעובדים ומוכנים, שעשויים להכיל מעט מאוד מגנזיום. שתיית מים מינרליים יכולה גם היא לתרום כמות קטנה של מגנזיום.

תוספי מגנזיום

במקרים של מחסור חמור במגנזיום, או כאשר שינוי התזונה לא מספיק, רופאים עשויים להמליץ על נטילת תוספי מגנזיום. יש סוגים שונים של תוספים, שנבדלים בצורת המגנזיום שבהם ובספיגתם בגוף. הצורות הנפוצות של תוספי מגנזיום כוללות מגנזיום ציטראט, מגנזיום גליצינאט, מגנזיום אוקסיד ומגנזיום כלוריד. מגנזיום ציטראט נחשב לצורה בעלת הספיגה הטובה ביותר, ואחריו גליצינאט. תוספים בצורת אוקסיד או כלוריד נספגים טוב פחות ועלולים יותר לגרום לתופעות לוואי של מערכת העיכול כמו שלשולים.

המינון היומי המומלץ של מגנזיום לנשים הוא כ-320 מ"ג. במקרים של מחסור, רופא עשוי להמליץ על מינונים גבוהים יותר, עד 400 או 500 מ"ג ליום. חשוב לא לעבור את המינון המקסימלי של 350 מ"ג ליום בלי התייעצות עם רופא, משום שעודף מגנזיום עלול להיות מזיק. תוספי מגנזיום עלולים להפריע לספיגה של תרופות מסוימות ולכן חשוב להתייעץ עם רופא או רוקח לפני נטילת תוספים, בייחוד אם אתן נוטלות תרופות קבועות.

הדרך הנכונה לשלב מגנזיום לנשירת שיער ולטיפול בגוף

חשוב לזכור שמגנזיום הוא רק אחד מהגורמים שיכולים להשפיע על בריאות השיער. נשירת שיער יכולה לנבוע ממגוון סיבות, כולל גורמים גנטיים, הורמונליים, תזונתיים ורפואיים. השלמת מגנזיום לבדה לא בהכרח תפתור את הבעיה לחלוטין. הגישה הטובה ביותר היא לשלב את המגנזיום בתוכנית טיפול רב תחומית:

  • תיקון חוסרים תזונתיים אחרים (כמו ברזל או ויטמין D) באמצעות שינויים בתזונה ותוספים
  • טיפול בבעיות רפואיות כמו הפרעות בבלוטת התריס או מחלות עור של הקרקפת
  • ויסות רמות ההורמונים (למשל במקרים של נשירה אנדרוגנית)
  • ניהול גורמי מתח ושיפור איכות השינה
  • שימוש במוצרים מקומיים כמו מעסה קרקפת להמרצת הדם באזור, או שמפו ומרכך מועשרים במרכיבים שמחזקים את השיער (כמו ביוטין)
  • טיפולים אסתטיים כמו מזותרפיה או טיפולי פלזמה עשירה בטסיות (PRP)

סיכום

הקשר בין חוסר מגנזיום לנשירת שיער הוא ברור, ואם אתן חוות חוסר שלו חשוב לקבל ייעוץ מומחה ולטפל במצב. חשוב לזכור שזהו לא הגורם הפוטנציאלי היחיד לנשירת שיער, וחשוב להיעזר בגורמי רפואה מקצועיים כדי למצוא את הסיבה הספציפית למצב שלכן ולהתמודד איתה בצורה נכונה.

 

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.

סגירת תפריט
נגישות